Geschiedenis

Concertband Vivace is ontstaan uit de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Herzele. De Koninklijke Harmonie van Herzele kan terugblikken op een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19de eeuw. Ze werd gesticht in 1843 en behoort daardoor to één der oudste muziekmaatschappijen van Belgie.


Voor de transitie naar concertband Vivace investeerde onze muziekvereniging sterk in de jeugdwerking en de werving an nieuwe muzikanten. Het bestuur merkte echter dat ondanks inzet en vele investeringen de interesse voor klassiek blaasinstrumenten steeds kleiner werd. Contacten met muziekacademies overtuigden ons toch dat in de streek heel wat muzikaal potentieel voorhanden was, maar dat beginnende muzikanten vaak kozen voor instrumenten die niet pasten in een strikte traditionele harmoniebezetting. Met deze nieuwe trend in het achterhoofd besloot het bestuur midden 2009 om een nieuwe frisse wind door onze vereniging te laten waaien.


In de schoot van de harmonie werd een nieuw concept op poten gezet, met een eigen stijl en geluid, nieuwe kledij, een nieuw logo, een ander repertoire: de oprichting van een heuse concertband. De harmonie, die in het verleden vasthield aan een "harmoniebezetting", werd uitgebreid met instrumenten die niet altijd de kans krijgen om in grote groep te musiceren: strijkers, harp, akoestische en elektrische gitaren, keys, harmonica, ... Het project kreeg de naam Vivace!


Onze muziekvereniging profileert zich voortaan als een eigentijds concertvereniging, die zowel door haar muziekkeuze, als door haar bijzondere samenstelling en muzikale kwaliteit, en voor met veel enthousiasme een moderne en meer professionele toer op wil gaan.